ІНФОРМАЦІЯ про проведення обласної фольклорно-етнографічної експедиції „Звичаї, обряди та традиції мого краю”

ІНФОРМАЦІЯ

про проведення у Дніпропетровській області обласної фольклорно-етнографічної експедиції „Звичаї, обряди та традиції мого краю”

 

15 жовтня 2015 року у приміщенні меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького відбувся обласний семінар для організаторів та керівників обласної фольклорно-етнографічної експедиції „Звичаї, обряди та традиції мого краю” з метою вдосконалення художньо-естетичної діяльності та популяризації педагогічних здобутків, вдосконалення патріотичного та громадянського виховання підростаючого покоління на традиціях, звичаях українського народу, формування гармонійно розвиненої особистості шляхом залучення учнівської молоді до активної діяльності з вивчення історичної та культурної спадщини з обміну досвідом роботи за допомогою різноманітних форм і методів пошукової та дослідницької роботи. На семінарі були присутні представники з 7 міст та 14 сільських районів області – всього 40 чоловік.

 

(Завантажити фото) 

Однією з результативних форм виховання є виховання на основі етнопедагогіки з урахуванням українських народних традицій. З 1998 року у області проводяться обласні фольклорно-етнографічні експедиції „Звичаї, обряди та традиції мого краю” (заочна) і „До народних джерел” (очна) – експедиції сприяють активізації збирання автентичного фольклору, пам’яток народного мистецтва, привертають увагу учнівської молоді до вивчення надбань духовної спадщини Дніпропетровщини. Щорічно на розгляд обласної комісії надаються різноманітні матеріали: це й обряди народного календаря (місцеві); фрагменти місцевого обряду „Весілля” або різних сімейних обрядів; обряди та звичаї (місцеві) пов’язані з рушником, хлібом, вінком, традиційним народним одягом, лялькою; дитячі ігри, прикмети, прислів’я, приказки, загадки, колискові, оповідки про нечисту силу, вечорниці, щедрівки, колядки, гуморески, частівки, описи народної іграшки, будівництво хати, копання криниці, виготовлення полотна, килимів, рушників (місцевий матеріал), у цьому році багато представлено пісень, зокрема козацьких (в зв’язку з проектом „Козацькі пісні Дніпропетровщини”).

У 2014-2015 навчальному році на розгляд обласному комітету по підведенню підсумків обласної фольклорно-етнографічної експедиції „Звичаї, обряди та традиції мого краю” подано 77 кращих експедиційних матеріалів – з 8 міст та 16 сільських районів області, більш ніж 2,5 тис. учнів, юних пошуковців дослідників взяли участь у експедиції. За результатами фольклорно-етнографічних експедицій найкращі зразки друкуються у збірці „Калита”. Надруковано вже 11 випусків. На семінарі презентували 11 випуск збірки фольклорно-етнографічних матеріалів області „Калита”.

Фольклорно-етнографічна експедиція „Звичаї, обряди та традиції мого краю” проводиться заочно, а літня експедиція „До народних джерел” – очно, й ми літом від’їжджаємо в один з районів нашої області і збираємо польовий матеріал за останні роки ми відвідали: Царичанський, Нікопольський, Верхньодніпровський, П’ятихатський, Новомосковський, Широківський, Магдалинівський, Межівський, Покровський, Синельниківський райони області, а в цьому році побували у Томаківському районі. 

На семінарі виступили: з привітальним словом до учасників семінару звернулась завідувач меморіальним будинком-музеєм Я.П. Тимошенко; М.М. Марфобудінова – ознайомила присутніх з загальною картиною сучасних фольклорних досліджень на Дніпропетровщині; В.Є. Карпович – зупинилась на методиці  фіксації експедиційного матеріалу; з обміну досвілом роботи з національно-патріотичного виховання підростаючого покоління виступили: Ібрагімова В.І. – методист відділу освіти Томаківського району; І.О. Бусько – методист Будинку школяра Томаківського району по організації пошуково-дослідницької роботи у Томаківському районі. По завершенню роботи семінару учасникам була проведена екскурсія по меморіальному будинку-музею Д.І. Яворницького.

Адміністрація комунального позашкільного навчального закладу „Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр „Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” висловлює подяку всім працівникам меморіальному будинку-музею Д.І. Яворницького і особисто завідувачу Я.П. Тимощенко за сприяння проведення заходу на базі будинку-музею.

 

  

Заступник директора 

КПНЗ „ДОДЮК „Веснянка” ДОР”                                                                                        О.М.ХОМЕНКО