Науково-практична конференція “Національно-патріотичне виховання: аспекти реалізації”

 

ПРЕС-АНОНС

науково-практичної конференції  

“Національно-патріотичне виховання: аспекти реалізації”

 

З метою вдосконалення національно-патріотичного та громадянського виховання підростаючого покоління на традиціях і звичаях українського народу, формування гармонійно розвиненої особистості шляхом залучення учнівської молоді до активної громадянської позиції, до вивчення історичної та культурної спадщини нашого народу; обміну досвідом роботи за допомогою різноманітних форм та методів пошукової, дослідницької та масової роботи комунальний позашкільний навчальний заклад “Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” проводить науково-практичну конференцію «Національно-патріотичне виховання: аспекти реалізації».

Результативною формою виховання є виховання на основі етнопедагогіки з урахуванням українських народних та історичних традицій. З 1998 року щорічно в області проводиться фольклорно-етнографічна експедиція “Звичаї, обряди та традиції мого краю”. З метою надання методичної допомоги керівникам міських та районних оргкомітетів щорічно комунальний позашкільний навчальний заклад “Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” проводить семінар-практикум.

Слід відзначити, що вже понад 20 років привертає увагу фахівців (етнографів, фольклористів, працівників музеїв, мистецтвознавців, вчителів та учнів) обласна фольклорно-етнографічна експедиція “Звичаї, обряди та традиції мого краю”  й сприяє активізації збирання автентичного фольклору, справжніх пам’яток народного мистецтва, залученню учнів до вивчення надбань духовної спадщини Дніпропетровської області. За результатами експедицій видається збірка фольклорно-етнографічних матеріалів області “Калита” (13 вип.).

На розгляд комісії щорічно надаються різноманітні матеріали, а саме: обряди народного календаря, фрагменти сімейної обрядовості, обряди та звичаї  пов’язані з рушником, хлібом, вінком, традиційним народним одягом, лялькою;  дитячі ігри, прикмети, прислів’я, приказки, загадки, оповідки про нечисту силу, вечорниці, ворожіння, замовлення, народні казки, легенди, колядки, щедрівки, гуморески, частівки, описи народної іграшки, будівництво хати, копання криниці, виготовлення полотна, килимів, вишивки та їх майстри.

У ході експедиції та при  підведенні підсумків у регіонах області проводилися заходи по етнокультурному та громадянському вихованню: свята, фестивалі, науково-практичні конференції, екскурсії, майстер-класи, у яких брали участь біля 20 тисяч учнів області.

На конференцію запрошені члени районних та міських оргкомітетів по проведенню обласної фольклорно-етнографічної експедиції “Звичаї, обряди та традиції мого краю”, вчителі української мови та літератури, історії України, народознавства, керівники пошукових груп, керівники музеїв, світлиць, юні пошуковці-дослідники, керівники гуртків, закладів позашкільної освіти, представники управлінь та відділів освіти і науки з міст та районів області, директори та заступники директорів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.

На конференції відбудеться нагородження переможців обласної фольклорно-етнографічної експедиції “Звичаї, обряди та традиції мого краю” та лідерів обласної виставки-презентації методичної літератури. Активні учасники та переможці обласної фольклорно-етнографічної експедиції “Звичаї, обряди та традиції мого краю”, науковці,  вчителі загальноосвітніх шкіл,  керівники гуртків та методисти закладів позашкільної освіти обміняються досвідом роботи у напрямку національно-патріотичного та громадянського виховання підростаючого покоління.

Запрошуємо на науково-практичну конференцію “ Національно-патріотичне виховання: аспекти реалізації” 18 квітня о 10:30 Дніпровська академія неперервної освіти (актова зала)

 

Заступник директора 

з методичної роботи                                                                 О.М.ХОМЕНКО