Обласне літературно-мистецьке свято “Собори наших душ”

 

Рік письменника Олеся Гончара на Дніпропетровщині.

 

Обласне літературно-мистецьке свято 

“Собори наших душ

 

З метою піднесення рівня національно-патріотичного виховання підростаючого покоління області, підтримки і популяризації творчо обдарованих дітей та учнівської молоді 22 квітня 2018 року у місті Дніпрі відбулось областе літературно-мистецьке свято “Собори наших душ”, присвячене 100-річчю від дня народження видатного українського письменника, вченого і громадського діяча Олеся Терентійовича Гончара. 

Це свято є традиційним з низки обласних заходів, яке щорічно проводить під керівництвом департаменту освіти і науки облдержадміністрації (директор О.В.Полторацький) комунальний позашкільний навчальний заклад “Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” (директор О.І. Кучма ). 

Цього року святу передували двадцяті обласні конкурси юних літераторів і юних композиторів “Собори наших душ”, в яких взяли участь біля трьох тисяч  творчо обдарованих дітей області. Переможці, активні учасники конкурсів та їхні педагоги були запрошені на ювілейне свято.

Захід було розпочато у приміщенні комунального комплексного позашкільного навчального закладу “Будинок учителя” Дніпровської міської ради, відкрив його директор Дніпропетровського обласного дитячо-юнацького кіноцентру “Веснянка” Кучма Олександр Іванович. 

На початку свята його учасникам була запропонована літературно-музична композиція, присвячена 100-річчю О.Т.Гончара, з якою виступили актори народного театру-студії “Маски” Палацу студентів Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара (режисер І.Я.Трахт). 

Своїми роздумами щодо літературної творчості і громадської діяльності нашого великого земляка поділився з юними слухачами письменник Володимир Антонович Луценко. 

Учасників свята вітали композитори Нежигай Олександр Миколайович та Брондзя Валентина Миколаївна, поети Гарченко Григорій Миколайович та Шкляр Анатолій Миколайович, директор комунального закладу культури “Дніпровський будинок мистецтв” Дніпровської міської ради Слобода Валентина Володимирівна. 

(Переглянути фото)

Творчі вітання – пісні “Янголи” та “Моя Земля” – подарували своїм ровесникам Прокоф’єва Єлизавета та Папуша Марія, вихованки дитячого шоу-кліп театру “Будьмо разом” Будинку учителя міста Дніпра (художній керівник Я.О. Кириленко, режисер-постановник О.П. Капралов). 

Перед юними поетами, прозаїками, композиторами виступили зі спогадами та вітаннями переможці перших конкурсів юних літераторів “Собори наших душ” член Національної спілки журналістів України та Асоціації діячів естрадного мистецтва України, поет Буга Володимир та методист кіноцентру “Веснянка” Левицька (Рибалка) Тетяна.

Історія Конкурсів має свою 20-літню історію, яка розпочалась у 1998 році з перших обласних конкурсів, які відбувались у рамках Всеукраїнського літературно-мистецького віча “Собори наших душ”, присвяченого 80-річчю Олеся Терентійовича Гончара.

Протягом двох десятиліть тисячі дітей з усіх регіонів області під керівництвом та при постійній турботі вчителів, керівників дитячих творчих об’єднань брали участь у конкурсах і завдяки ним навчались творчій самореалізації, розкривали і удосконалювали свої таланти. Багато з них пов’язали своє професійне життя з літературою, журналістикою, образотворчим мистецтвом, музикою, педагогікою, поповнили ряди національних творчих спілок України.

Своїми думками щодо значення конкурсів “Собори наших душ” у творчому розвитку початкуючого літератора поділилась з аудиторією член Національної спілки письменників України, поетеса Дудар Катерина, яка в недалекому минулому очолювала обласну Спілку творчо обдарованих дітей, а наразі працює вчителем у школі. 

З метою вшанування пам'яті Олеся Терентійовича Гончара відбулось покладання квітів до його бюста, який встановлено на фасаді 2-го корпусу Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара.

У музеї “Літературне Придніпров’я” для учасників свята були організовані екскурсії за матеріалами літературно-меморіальної виставки “Найкраща країна – правда” (до 100-річчя О.Т. Гончара). 

З експозицією обласної виставки образотворчого мистецтва, яка представляє кращі роботи переможців та учасників обласного конкурсу юних художників “Собори наших душ”, юні літератори і композитори ознайомились у виставковому залі Дніпропетровської організації Національної спілки художників України.

У заключній частині свята відбулось урочисте нагородження юних літераторів і композиторів грамотами департаменту освіти і науки облдержадміністрації і подарунками. Переможців і активних учасників обласного конкурсу юних літераторів “Собори наших душ” вітали у музеї “Літературне Придніпров’я”, переможців і активних учасників обласного конкурсу юних композиторів “Собори наших душ” – у Дніпропетровській академії музики ім. М. Глінки.

У подарунок переможці конкурсів отримали Щоденники Олеся Гончара у 3-х томах і спеціальні пам’ятні призи.

Грамоти департаменту освіти і науки облдержадміністрації і квіти було вручено присутнім педагогам переможців і активних учасників конкурсів.

На завершення свята відбулось фотографування на згадку.

 

 

Директор “ДОДЮК “Веснянка” ДОР”      О.І.КУЧМА