Обласне літературно-мистецьке свято “Собори наших душ” 2019

 

ПРЕС-АНОНС 

до обласного літературно-мистецького свята 

“Собори наших душ”

 

20 квітня 2019 року в приміщенні комунального закладу освіти “Будинок учителя” Дніпровської міської ради відбудеться обласне літературно-мистецьке свято “Собори наших душ”.

Це щорічне свято є традиційним з низки обласних заходів, які проводить під керівництвом департаменту освіти і науки облдержадміністрації (директор О.В.Полторацький) комунальний позашкільний навчальний заклад “Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” (директор О.І. Кучма ). 

Цього року Свято присвячене 205-й річниці від дня народження видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка. 

Святу передували обласні конкурси юних літераторів, художників, композиторів “Собори наших душ”, які були проведені у заочній формі (далі – Конкурси). 

У поточному навчальному році у ІІ (обласних) етапах Конкурсів взяли участь 786 обдарованих дітей області віком від 6 до 18 років. Учасники конкурсів – учні шкіл, вихованці позашкільних навчальних закладів, музичних, художніх шкіл і студій області, члени обласної Спілки творчо обдарованих дітей (СТОД). 

Обласний конкурс юних літераторів був проведений за номінаціями “Поезія” та “Проза”, у ньому взяли участь 228 юних поетів та прозаїків, на конкурс надійшло близько 1207 літературних творів.

Обласний конкурс юних художників був проведений за номінаціями  “Живопис”, “Нетрадиційний живопис”, “Графіка” і “Комп’ютерна графіка”, у ньому взяли участь 510 юних художників, надіслано на конкурс 778 образотворчих робіт, виконаних у різних техніках. 60 юних художників рішенням журі визначені переможцями конкурсу.

Обласний конкурс юних композиторів відбувся за номінаціями “Академічна музика” та “Популярна музика”, у ньому взяли участь 48 юних композиторів, які представили свою творчість 71 музичним твором.

 

Учасники Конкурсів у своїх творах та роботах розповіли за допомогою слова, пензля, олівця, музики про рідну Україну, її історію, подвиги українського народу, його сьогодення, досягнення, красу рідних міст, сіл, школу, дружбу, любов, мрії тощо.

Діти звернулись до творів Т.Г. Шевченка: юні композитори поклали на музику його вірші, юні художники проілюстрували деякі з його творів. Багато віршів і прозових творів юних літераторів присвячені життю великого   Кобзаря.

Дитячі творчі доробки оцінювали професійні журі, до складу яких увійшли члени обласних організацій творчих спілок України, діячі літератури і мистецтва. 

Журі Конкурсів відзначили високий рівень більшості конкурсних творів і робіт, засвідчили високий культурний, моральний і духовний рівень підростаючого покоління, патріотизм і повагу до історії рідної держави.

У рамках обласного літературно-мистецького свята “Собори наших душ” відбудеться церемонія нагородження переможців Конкурсів, творчі зустрічі з поетами, письменниками, композиторами, мистецтвознавцями Дніпропетровщини і екскурсія до музею “Літературне Придніпров’я” на обласну виставку образотворчого мистецтва “Собори наших душ”.

 

 

 

 

Директор “ДОДЮК “Веснянка” ДОР”      О.І.КУЧМА