Обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-вжиткового і образотворчого мистецтв «Знай і люби свій край» у 2016 році

ПРЕС-РЕЛІЗ
обласного етапу Всеукраїнської виставки-конкурсу 
декоративно-вжиткового і образотворчого мистецтв 
„Знай і люби свій край”  у 2016 році
 
 м. Дніпропетровськ,
вул. Набережна Перемоги, 5
26 березня 2016 рік
Початок о 10.30

 

Одним з актуальних питань сьогодення є національно-патріотичне, зокрема етнокультурне виховання підростаючого покоління.

Ефективним засобом трансляції  української традиційної народної культури як суспільно-історичного явища, у якому відбивається світогляд нації, є залучення дітей та учнівської молоді до занять декоративно-вжитковим мистецтвом.

З метою піднесення рівня національно-патріотичного і художньо-естетичного виховання підростаючого покоління Дніпропетровської області,  виявлення, розвитку і підтримки обдарованих, талановитих дітей та учнівської молоді, популяризації їх творчості з декоративно-вжиткового та образотворчого мистецтв 26 березня 2016 року у приміщенні Палацу дітей та юнацтва (м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 5) відбудеться обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-вжиткового і образотворчого мистецтв „Знай і люби свій край” (далі – Виставка-конкурс).

 

Культуру України неможливо уявити собі без народного мистецтва, обрядів, традицій, історії і підростаюче покоління залучаючись до вивчення усної народної творчості, музичного фольклору, народного мистецтва, засвоює систему понять і уявлень про етнокультурне середовище, тим самим забезпечує збереження і примноження культури власного народу.

Цього разу обласна Виставка-конкурс „Знай і люби свій край” представлена багаточисельними, традиційними роботами з народної вишивки, витинанки, декоративного та петриківського розпису, бісероплетіння, соломо- та лозоплетіння, художньої кераміки та гончарства, писанкарства,  графіки та живопису, технічно, а найголовніше – з любов’ю, виконаними талановитими юними майстрами віком від 10 до 18 років із усіх регіонів Дніпропетровщини.

Оцінювати роботи юних обдарувань буде два професійних журі, до складу яких увійшли провідні фахівці. У номінації „Декоративно-вжиткове мистецтво”: 

МАРІНА Зоя Павлівна – кандидат історичних наук, доцент Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, етнограф, голова журі;

МАРФОБУДІНОВА Марія Михайлівна – провідний методист групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та навчання молоді Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, фольклорист;

КАРПОВИЧ Вікторія Євгенівна – методист групи аналізу гуманітарної освіти та навчання молоді Дніпропетровського національного університету  ім. О.Гончара, музикознавець;

ДАТЧЕНКО Юлія Валентинівна – кандидат філологічних наук, доцент Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, народний майстер з витинанки і писанкарства.

У номінації „Образотворче мистецтво”:

ТРУШ Ігор Борисович – науковий співробітник художнього музею, мистецтвознавець, голова журі;

КОЛЬЦОВА Світлана Михайлівна – художній керівник комунального позашкільного навчального закладу „Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр „Веснянка” Дніпропетровської обласної ради”; ЯМПОЛЬСЬКА Ольга Олександрівна – викладач Придніпровської державної академії будівництва та архітектури; 

ФІЛІНСЬКА Світлана Павлівна – мистецтвознавець.

Програмою виставки-конкурсу передбачено особисту першість у кожному розділі номінацій. Вибірково найкращі роботи переможців Виставки-конкурсу будуть направлені на Всеукраїнську виставку-конкурс до Українського державного центру позашкільної освіти (м. Київ) у травні. 

З робіт переможців у цьому році буде сформована обласна виставка „З Україною в серці”, яка буде експонуватися в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І. Яворницького (м. Дніпропетровськ, вул. Дмитра Донцова, 16). Тож з  7 квітня 2016 року аж  до Дня незалежності України усі мешканці та гості Дніпропетровська зможуть насолодитися шедеврами дитячої творчості!

Слід зазначити, що за останні чотири роки Дніпропетровська область тримає першість за кількістю переможців на Всеукраїнському етапі виставки-конкурсу„Знай і люби свій край”. Отже, нам є чим пишатися!

Запрошуємо всіх небайдужих до дитячої творчості та культурної спадщини Дніпропетровської області та всієї України на обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-вжиткового і образотворчого мистецтв „Знай і люби свій край” 26 березня 2016 року о 10.30 за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 5.