ПРЕС-АНОНС до обласного літературно-мистецького свята “Собори наших душ”

ПРЕС-АНОНС 

до обласного літературно-мистецького свята 

“Собори наших душ”

 

08 квітня 2017 року в приміщенні комунального комплексного позашкільного навчального закладу “Будинок учителя” Дніпропетровської міської ради відбудеться обласне літературно-мистецьке свято “Собори наших душ” (далі – Свято). 

Це щорічне свято є традиційним з низки обласних заходів, які проводить під керівництвом департаменту освіти і науки облдержадміністрації (директор О. В. Полторацький) комунальний позашкільний навчальний заклад “Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” (директор О.І. Кучма ). 

Метою Свята є піднесення рівня національно-патріотичного виховання підростаючого покоління засобами літератури, музики й образотворчого мистецтва, підтримки і популяризації творчо обдарованих дітей та учнівської молоді області. 

Святу передували обласні конкурси юних літераторів, художників, композиторів “Собори наших душ”, які були проведені у заочній формі (далі – Конкурси). 

 

У поточному навчальному році у Конкурсах взяли участь 1052 обдаровані дитини віком від 6 до 18 років з усіх регіонів області. Учасники конкурсів - учні шкіл, вихованці позашкільних навчальних закладів, музичних, художніх шкіл і студій області, члени обласної Спілки творчо обдарованих дітей (СТОД). 

Обласний конкурс юних літераторів був проведений за номінаціями “Поезія” та “Проза”, у ньому взяли участь 362 юні поети та прозаїки, на конкурс надійшло близько 2 тисяч літературних творів.

Обласний конкурс юних художників був проведений за номінаціями  “Живопис”, “Нетрадиційний живопис”, “Графіка” і “Комп’ютерна графіка”, у ньому взяли участь 657 юних художників, надіслано на конкурс 933 образотворчі роботи.

Обласний конкурс юних композиторів відбувся за номінаціями “Академічна музика” та “Популярна музика”, у ньому взяли участь 33 юні композитори, які представили свою творчість 63 музичними творами. 

Учасники обласних конкурсів юних літераторів, художників, композиторів у своїх творах та роботах розповіли за допомогою слова, пензля, олівця, музики про рідну Дніпропетровщину, її історію, сьогодення, досягнення, людей, які її прославили, красу рідних міст, сіл, школу, дружбу, любов, мрії тощо.

Дитячі творчі доробки оцінювали професійні журі, до складу яких увійшли члени обласних організацій національних творчих спілок України, діячі літератури і мистецтва. 

Журі Конкурсів відзначили високий рівень більшості конкурсних творів і робіт, засвідчили високий культурний, моральний і духовний рівень підростаючого покоління, патріотизм і повагу до історії рідної держави. 

Під час Свята відбудеться урочисте нагородження переможців Конкурсів і переможців ІІІ (обласного) туру ХVІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості (номінація “Література”) грамотами департаменту освіти і науки облдержадміністрації і цінними подарунками. За традицією юні літератори і композитори будуть виступати зі своїми творами. 

Учасники Свята зустрінуться з діячами літератури і мистецтва Дніпропетровщини і візьмуть участь у відкритті виставки образотворчого мистецтва “Собори наших душ”, яке відбудеться у приміщенні комунального закладу культури “Дніпропетровський художній музей” Дніпропетровської обласної ради (вул. Шевченка, 21). В експозиції виставки будуть представлені роботи переможців і учасників обласного конкурсу юних художників “Собори наших душ”. 

По завершенні відбудеться фотографування учасників Свята з почесними гостями. 

 

В.о. директора “ДОДЮК “Веснянка” ДОР”       Л.Г.ЮРОВСЬКА