Прес-анонс обласного дитячо-юнацького фестивалю «Дніпровий зорепад»

 

ПРЕС-АНОНС

обласного дитячо-юнацького фестивалю

українського фольклору “Дніпровий зорепад”

09 листопада 2017 року о 10:00 у приміщенні комунального закладу культури “Культурно-дозвіллєвий центр “Кайдацький” Дніпропетровської міської ради” відбудеться відкриття обласного дитячо-юнацького фестивалю українського фольклору “Дніпровий зорепад”. 

Організатори фольклорного фестивалю: департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації, комунальний позашкільний навчальний заклад “Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка” Дніпропетровської обласної ради”, за підтримки  відділів освіти і науки області.

За умовами фестивалю увага учасників звернена на регіональні особливості осінньо-зимових обрядодій.

З глибини віків дійшли до нас звичаї, обряди та традиції осінньо-зимового календарного циклу з обрядовими іграми, віщуваннями, колядками, щедрівками, піснями, танцями, вертепом, які були “повернуті обличчям” до землі-годувальниці. У кожне обрядове дійство було вкладено магічний зміст і щире сподівання, що висловлене втілиться найкращим чином у житті. У цих дійствах – наше коріння, краса, талант і мудрість нашого народу. Тож потрібно берегти їх, вивчати та відтворювати.

Дитячо-юнацький фестиваль українського фольклору “Дніпровий зорепад” був започаткований у 1999 році  з метою відродження та розвитку дитячого фольклору, залучення широкої громадськості до популяризації народної творчості, свят і обрядів, а також виявлення регіональних фольклорних колективів та презентація їх творчих здобутків. 

Фестиваль проводився на базі Верхньодніпровського, Дніпропетровського, Солонянського, Софіївського районів  області, у м. Дніпро.

Досвідчені члени журі оцінюють виступи дитячих фольклорних колективів.

Фестиваль заслуговує на увагу підростаючого покоління, широкої громадськості, меценатів, спонсорів, справжніх цінителів народного мистецтва.

Дитячо-юнацький фестиваль українського фольклору “Дніпровий зорепад” ¬– це огляд дитячих фольклорних колективів, конкурс обрядових страв, виставка-ярмарок традиційних народних промислів, це справжнє фольклорне свято!

 

Заступник директора

КПНЗ “ДОДЮК “Веснянка” ДОР”                                          О.М.ХОМЕНКО