Прес-реліз до обласного літературно-мистецького свята „Собори наших душ”, присвяченого 70-річчю Перемоги над нацизмом у Європі та 70-й річниці завершення Другої світової війни.

Прес-реліз
до обласного літературно-мистецького свята „Собори наших душ”,
присвяченого 70-річчю Перемоги над нацизмом у Європі та
70-й річниці завершення Другої світової війни.

25 квітня 2015 року в приміщенні комунального комплексного позашкільного навчального закладу „Будинок учителя” Дніпропетровської міської ради відбудеться обласне літературно-мистецьке свято „Собори наших душ”, присвячене 70-річчю Перемоги над нацизмом у Європі та 70-й річниці завершення Другої світової війни.


Це щорічне свято є традиційним з низки обласних заходів, які проводить під керівництвом департаменту освіти і науки облдержадміністрації (директор О. І. Демчик) комунальний позашкільний навчальний заклад „Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр „Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” (директор О.І. Кучма ) з метою піднесення рівня патріотичного виховання дітей та учнівської молоді засобами літератури, музики й образотворчого мистецтва, підтримки і популяризації творчо обдарованих дітей та учнівської молоді.
Літературно-мистецьке свято „Собори наших душ” було започатковане у 1998 році до 80-річчя від дня народження О.Т. Гончара у рамках Всеукраїнського літературно-мистецького віча „Собори наших душ”. Від цього часу педагогічний колектив Дніпропетровського обласного дитячо-юнацького кіноцентру „Веснянка” за підтримки департаменту освіти і науки облдержадміністрації зберігає традицію проведення обласних літературно-мистецьких свят „Собори наших душ”.
За традицією цього року святу передував обласний конкурс творчості юних літераторів, художників, композиторів „Собори наших душ”, який було присвячено 70-річчю Перемоги над нацизмом у Європі та 70-й річниці завершення Другої світової війни.
Конкурс був проведений у два етапи: І етап – районний (міський), ІІ етап – обласний, у номінаціях „Проза”, „Поезія”, „Живопис”, „Нетрадиційний живопис”, „Графіка”, „Комп’ютерна графіка”, „Академічна музика”, „Популярна музика”.
Учасники конкурсу – учні шкіл, вихованці позашкільних навчальних закладів, музичних, художніх шкіл і студій області, члени обласної Спілки творчо обдарованих дітей (СТОД).
І етап конкурсу відбувся у всіх регіонах області, в ньому взяли участь більше 3 тисяч учнів віком від 6 до 18 років. Учасниками ІІ етапу конкурсу стали 988 обдарованих дітей з усіх регіонів області. До обласного оргкомітету конкурсу було надіслано більше 2 тисяч творів юних літераторів, 947 образотворчих робіт юних художників, 81 музичний твір юних композиторів.
На конкурс були представлені різні за жанром образотворчі роботи, літературні і музичні твори, які засвідчили високий культурний, моральний і духовний рівень підростаючого покоління області, патріотизм і повагу до історії рідної держави учасників Конкурсу.
Активну участь у конкурсі взяли учні міст Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Кривого Рогу, Вільногірська, Жовті Води, Марганця, Новомосковська, Орджонікідзе, Верхньодніпровського, Дніпропетровського, Межівського, Нікопольського, Новомосковського, Покровського, Софіївського, Томаківського, Юр’ївського районів.
Дитячі твори і роботи оцінювало професійне журі, до складу якого увійшли члени обласних організацій творчих спілок України, діячі літератури і мистецтва. Журі конкурсу відзначило високий рівень більшості конкурсних творів і робіт, серйозну роботу педагогів, творчих наставників юних літераторів, художників, композиторів області.
За традицією у рамках літературно-мистецького свята „Собори наших душ”, відбудеться нагородження переможців, активних учасників конкурсу „Собори наших душ” і переможців ІІІ (обласного) етапу ХІV Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості (номінація „Література”), яким будуть вручені грамоти департаменту освіти і науки облдержадміністрації та подарунки.
У програмі свята передбачені виступи юних літераторів і композиторів, творчі зустрічі з діячами літератури і мистецтва Дніпропетровщини.
У рамках свята відбудеться урочисте покладання квітів до пам’ятника нашому земляку Герою Радянського Союзу Олександру Матросову.
Учасники свята візьмуть участь у відкритті обласної виставки образотворчих робіт юних художників – переможців і учасників обласного конкурсу творчості юних літераторів, художників, композиторів „Собори наших душ” у приміщенні Музею історії комсомолу Дніпропетровщини ім. О.Матросова і ознайомляться з експозицією (1941 - 1945 рр.) (м. Дніпропетровськ, площа Жовтнева, 15).
В кінці свята відбудеться фотографування його учасників.

 


Директор КПНЗ „ДОДЮК „Веснянка” ДОР”                                                                                 О.І. Кучма