ПРЕС-РЕЛІЗ про проведення обласної дитячо-юнацької виставки традиційних народних промислів і декоративно-вжиткового мистецтва „З Україною в серці”

ПРЕС-РЕЛІЗ

про проведення обласної дитячо-юнацької виставки традиційних

народних промислів і декоративно-вжиткового мистецтва

„З Україною в серці”

 

7 квітня 2016 року о 14.00 у приміщенні Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького відбудеться відкриття обласної дитячо-юнацької виставки традиційних народних промислів і декоративно-вжиткового мистецтва „З Україною в серці” (далі – Виставка). У розвитку підростаючого покоління одним з чільних напрямків є виховання національної самосвідомості. Департамент освіти і науки Дніпропетровської обласної адміністрації, комунальний позашкільний навчальний заклад „Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр „Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” проводять певні заходи у цьому напрямку – це виставки „Знай і люби свій край”, „Собори наших душ”, „Різдвяні свята”,              „З Україною в серці”, майстер-класи, семінари-практикуми для керівників гуртків за напрямками роботи КПНЗ „ДОДЮК „Веснянка” ДОР”, науково-практичні конференції, обласні конкурси, фестивалі, дитячо-юнацький фольклорний фестиваль „Дніпровий зорепад”, фольклорно-етнографічні експедиції „Звичаї, обряди та традиції мого краю” та „До народних джерел”.

 

Однією з результативних форм естетичного виховання засобами народного мистецтва є виставки, участь у яких дає безліч незабутніх вражень і поглиблює знання дітей про народне мистецтво нашого краю та всієї України.

З 1995 року обласним дитячо-юнацьким кіноцентром „Веснянка” започаткована обласна виставка традиційних народних промислів і декоративно-вжиткового мистецтва „З Україною в серці”, яка проводиться у кращих залах Дніпропетровська.

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641 „Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах”,                      наказу департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 25.03.2016                     № 204/0/212-16 „Про затвердження Плану заходів щодо реалізації національно-патріотичного виховання учнів та студентів закладів освіти області протягом 2016/2017 років”, з метою виявлення художньо обдарованих дітей, підтримки і популяризації дитячо-юнацької творчості та відзначення 25-річчя Незалежності України ми і проводимо виставку „З Україною в серці”.

На обласну виставку „З Україною в серці” було відібрано біля 300 робіт з 13 міст та 18 сільських районів нашої області. В експозиції представлені роботи з народної вишивки, писанкарства, художньої кераміки, бісероплетіння, а також – петриківського розпису та виробів з соломи.

Українська народна вишивка один з найдавніших і найбільш розповсюджених й улюблених видів народної творчості по всій Україні.

На виставці представлено рушники, елементи народного костюму, доріжки, салфетки, які демонструють розмаїття видів та технік української народної вишивки. Це дивовижне багатство створили вихованці з гуртків традиційних народних промислів і декоративно-прикладного мистецтва багатопрофільних позашкільних навчальних закладів: майже всіх районів мм. Дніпропетровська, Кривого Рогу, Дніпродзержинська, Марганця, Новомосковська, Павлограда, Першотравенська, Тернівки; Васильківського, Дніпропетровського, Новомосковського, Павлоградського, Першотравенського, Покровського, Синельниківського, Царичанського, Широківського районів.

Вироби з глини – це й свистунці, глиняні фігурки тварин, людей,  побутові речі й складні сюжетні композиції. Це теж один з найдавніших видів народної творчості. Відтворюють його у своїх роботах юні митці з                            мм. Дніпропетровська, Кривого Рогу, Першотравенська, Тернівки; Верхньодніпровського, Дніпропетровського, Криничанського, Новомосковського, Петропавлівського, Томаківського, Царичанського, Широківського районів.

Писанка – українська мініатюра. Прадавні символи світорозуміння природи, єднає з традицією минулого. Розмаїттям і досконалістю                    вражають писанки. І відтворюють це дивовижне мистецтво вихованців з                  мм. Дніпропетровська, Кривого Рогу, Дніпродзержинська, Марганця, Новомосковська, Орджонікідзе; Криничанського, Новомосковського, Покровського районів.

Експозиція виставки „З Україною в серці” репрезентує володіння дітей різними видами народного мистецтва. Вироби з бісеру – нагрудні жіночі прикраси, елементи народного костюму (краватки, головне вбрання, пояси тощо); вироби з соломи, петриківський розпис – візитна картка нашого регіону. Своєрідний орнамент Петриківки має давні традиції, свою пластичну мову, техніку і свій арсенал образів.

Біля 100 юних авторів традиційних народних промислів є прикладом надихаючої сили справжньої творчості. Завдяки зусиллям юних майстрів та їх керівників традиційні народні промисли живуть та розвиваються, зберігаючи в собі величезну творчу енергію впливу на особистість.

 

 

 

 

Заступник директора

з методичної роботи                                                                   О.М.ХОМЕНКО