Виставка конкурсу декоративно-вжиткового і образотворчого мистецтв „Знай і люби свій край” у 2017 році

ПРЕС-АНОНС

обласного етапу Всеукраїнської виставки конкурсу 

декоративно-вжиткового і образотворчого мистецтв 

„Знай і люби свій край” у 2017 році

м. Дніпро 

вул. Набережна Перемоги,5

25 березня 2017 року

 

З метою виявлення, підтримки обдарованих та талановитих дітей та учнівської молоді, популяризації їх творчості з декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтв у гуртках декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтв та підведення підсумків роботи гуртків цих напрямків 25 березня 2017 року у приміщенні Палацу дітей та юнацтва м. Дніпра (вул. Набережна Перемоги, 5) відбудеться обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтв “Знай і люби свій край” (далі-Виставка-конкурс).

У цьому році на Виставку-конкурс представляються роботи у номінації декоративно-ужиткового мистецтво: 

-з паперопластики;

-різьблення по дереву;

-килимарства, вишивки стрічками;

-в’язання гачком та спицями;

 -народна лялька (тряпчяна, дерев’яна, солом’яна, глиняна);

-вироби зі шкіри, валяння, батик;

-писанкарства;

у номінації образотворче мистецтво:

з графіки та живопису.

Одним з основних напрямків діяльності держави є політика у сфері національно-патріотичного виховання. Сьогодення вимагає необхідність пошуку ефективних технологій виховання особистості, шляхів його здійснення етнокультурними засобами. 

Однією з актуальних проблем сьогодення є етнокультурне виховання підростаючого покоління.

У сфері етнокультурного виховання одним з ефективних засобів є залучення дітей та учнівської молоді до занять декоративно-вжитковим мистецтвом, вивчення, засвоєння і трансляція української традиційної народної культури як суспільно-історичного явища, у якому відбивається світогляд, морально-етичні і естетичні цінності українського народу.

Культуру України неможливо уявити собі без народного мистецтва, обрядів, традицій, історії і підростаюче покоління залучаючись до вивчення усної народної творчості, музичного фольклору, народного мистецтва, засвоює систему понять і уявлень про етнокультурне середовище, тим самим забезпечує збереження і примноження культури власного народу.

Програмою Виставки-конкурсу передбачено особисту першість у кожному розділі номінацій. У Виставці-конкурсі приймають участь юні обдарування від 10 до 18 років.

Оцінювати роботи юних обдарувань буде два професійних журі, до складу яких увійшли провідні фахівці. У номінації “Декоративно-ужиткове мистецтво”:

МАРІНА Зоя Павлівна – кандидат історичних наук, доцент Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, етнограф голова журі;

МАРФОБУДІНОВА Марія Михайлівна – провідний методист групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та навчання молоді Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, фольклорист;

КАРПОВИЧ Вікторія Євгенівна – методист групи аналізу гуманітарної освіти та навчання молоді Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, музикознавець;

ДАТЧЕНКО Юлія Валентинівна – кандидат філологічних наук, доцент Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, народний майстер з витинанки і писанкарства.

У номінації “Образотворче мистецтво”:

ТРУШ Ігор Борисович – науковий співробітник художнього музею, мистецтвознавець, голова журі;

КОЛЬЦОВА Світлана Михайлівна – художній керівник комунального позашкільного навчального закладу “Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка” Дніпропетровської обласної ради”;

ЯМПОЛЬСЬКА Ольга Олександрівна – викладач Придніпровської державної академії будівництва та архітектури;

ФІЛІНСЬКА Світлана Павлівна – мистецтвознавець.

Вибірково найкращі роботи переможців Виставки-конкурсу будуть направлені на Всеукраїнську виставку-конкурс до Українського державного центру позашкільної освіти (м. Київ) у травні.

Щорічно обласна Виставка-конкурс “Знай і люби свій край” представлена багаточисельними традиційними, технічно виконаними роботами, а найголовніше залишає незабутні враження, поглиблює знання дітей та молоді з історії народних обрядів та традицій, з народного мистецтва вчить мудрості, любові до культурної спадщини нашої області і всієї України.

Слід зазначити, що за останні чотири роки Дніпропетровська область тримає першість за кількістю переможців на Всеукраїнському етапі виставки-конкурсу “Знай і люби свій край”. Отже, нам є чим пишатися!

Запрошуємо всіх небайдужих до дитячої творчості та культурної спадщини виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтв “Знай і люби свій край”  25 березня 2017 року о 10.30 за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 5.

 

Заступник директора з методичної роботи                                                          О.М.ХОМЕНКО